HVORFOR VÆLGE TÆPPER?      VALG AF TÆPPER      RENGØRING      TEKNISK INFO      KONTAKT      FAQs
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6

FAQs

 

Spørgsmål 1

Lever og trives husstøvmider i tæpper?

Svar: Husstøvmider er især i sengetøj, fordi de kræver høj luftfugtighed og høj temperatur. Er de rette betingelser er til stede, kan støvmiderne leve overalt. Med god rengøring og udluftning er der ikke støvmider af betydning i tæpper.

 

Spørgsmål 2

Giver husstøvmiderne allergi?

Svar: Nej. Det er husstøvmidernes ekskrementer, der kan udløse allergi hos højst et par procent af befolkningen. Reaktioner kommer kun ved direkte kontakt eller indånding. Allergiske reaktioner kan også skyldes f.eks. skimmelsvampe, der findes i sprækker mellem gulvbrædder samt i vindueskarme og potteplanter.

 

Spørgsmål 3

Kan tæpper give allergi?

Svar: Nej. Men tæpper og andre lådne overflader kan virke som lager for de stoffer - allergener - der fremkalder allergi. Men netop tæppers evne til at holde på stofferne og hindre, at de hvirvles rundt i luften, er faktisk en fordel.

 

Spørgsmål 4

Betyder glatte gulve mindre støv end tæpper?

Svar: Måske. Hvis man måler direkte på overfladen af gulvet. Men det er støvet i luften, der har betydning for indeklimaet, og her er tæpper som nævnt bedre end glatte gulve.

 

Spørgsmål 5

Men det er vel rigtigt, at glatte gulve er lettere at rengøre?

Svar: Ikke, hvis man har det rigtige udstyr. En gammel slidt støvsuger sender blot støvet rundt i lokalet, og det er det værste. Det bedste - og nødvendigt for allergikere - er en støvsuger med mikrofilter. Hårde gulve kræver hyppigere vask/behandling, og man bruger mange flere kemikalier i tidens løb, hvilket ikke er miljøvenligt.

 

Spørgsmål 6

Er syntetiske tæpper lige så gode som uldtæpper?

Svar: Ja. mindst lige så gode. Uld er lidt mere sart og afgiver derfor lettere fibre til omgivelserne, og uldens evne til at optage fugt kræver lidt oftere udluftning og støvsugning, når man har uldtæpper.

 

Spørgsmål 7

Hvad med statisk elektricitet fra tæpper?

Svar: For år tilbage var tæpper ikke antistatiske og det var med til at give indeklimagener. Men i dag er alle danske kvalitets-tæpper permanent antistatiske.

 

Spørgsmål 8

Hvorfor lugter tæpper?

Svar: Som meget andet nyt, f.eks. biler og læder lugter tæpper i starten. Såfremt tæpper lægges på under ventilation, og man sørger for god udluftning de følgende dage, forsvinder de eventuelle gener hurtigt. De fleste stoffer er afgivet på fabrikkerne, men der vil være lidt tilbage, fordi hele tæpperuller på 25-30 meter ikke så godt kan hænges til luftning i flere dage. De skal beskyttes ved indpakning i plastik.

 

Spørgsmål 9

Bruges der farlige stoffer i produktionen?

Svar: I dag er langt de fleste hjælpestoffer som lim m.v. ugiftige, vandbaserede produkter, og der arbejdes hårdt med at få alle stoffer så miljørigtige som muligt. Bagsiden på tæpper er normalt af gummi for at give god gangkomfort og blødhed, og det kan endnu ikke fremstilles uden brug af ankelte kemiske hjælpestoffer - der dog fjernes igen, inden tæppet forlader fabrikken, og som alle er biologisk nedbrydelige.

 

Spørgsmål 10

Men hvad er så "skurken" i indeklimaet?

Svar: Der er sjældent én skurk, og man gør sig selv en bjørnetjeneste ved at gribe til hovsa-løsninger. Vi påvirker selv indeklimaet meget gennem vores sved, kosmetik, fibre fra vort tøj og ikke mindst tobaksrøg!
Den samlede indretning - lys, plads, komfort, akustik, farver - påvirker ofte indeklimaet mere end inventar eller materialer i sig selv.
Undersøgelser på arbejdspladser har vist, at jobtilfredshed og livskvalitet spiller en afgørende rolle for, hvordan indeklimaet opfattes.
Læs også pjecen "Bedre indeklimamed tæpper", hvor der er en række råd om indeklima

Artikler